Witaminy pełnią masę niezwykle ważnych funkcji w naszym organizmie. Jedne wpływają na uzębienie, inne na zdrowe kości, a jeszcze inne na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Spośród rozmaitych witamin istnieje jedna, która odgrywa niezwykle istotną rolę. Jest nią witamina B. Scharakteryzujemy ją pokrótce, abyście mieli pełną świadomość, że nie jest to grupa jednolita i dzieli się na różne podgrupy. Nie omieszkamy również przekazać wam niezwykle cenną wiedzę na temat jej bytności w produktach spożywczych. Podpowiemy wam, które produkty wskazane jest spożywać, aby tętnić końskim zdrowiem.
Witaminy i szczęście
Witamina B nazywana jest zamiennie witaminą optymizmu. Przeglądając informację w obrębie sieci, często spotkacie się z takim nazewnictwem. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest zbawienny wpływ tego składnika odżywczego dla naszego organizmu. Wpływa na samopoczucie. Dzięki spożywaniu witamin z grupy b minimalizujemy stres, bezsenność i ogólne stany nerwowe. Jest odpowiedzialna za poprawę układu nerwowego i krwionośnego. Spożywając witaminę b, zyskujemy nie jako pewnik, że będziemy żywsi niż nasi rówieśnicy, którzy stronią od zdrowego żywienia. Przechodzimy do clue tego artykułu. Co powinno znaleźć się na naszym talerzu, aby zapewnić sobie zdrowy zastrzyk tej konkretnej witaminy? Popularnym mitem krążącym w obiegu jest obecność witamin wyłącznie w warzywach i owocach. W tym wypadku tak nie jest. Nie znajdziemy wysokiego stężenie witaminy B w produktach rolno-spożywczych. W tym miejscu osoby mięsożerne się ucieszą, ponieważ nie będą musiały redukować spożywania mięsa w dbałości o zdrowie. Największy poziom tejże witaminy znajduje się w produktach mięsnych i mlecznych. Wrócimy niebawem do tego. Poniżej znajdziecie klasyczny podział witaminy b na różne typy.
Istotna systematyka
Trzeba dokonać pewnego rozróżnienia w opisie witaminy b. Dzieli się ona na rozmaite typy, które odpowiadają za różne funkcje w organizmie. Przedstawiamy systematykę w odniesieniu do witaminy b.
- Tiamina, czyli po prostu witamina B1. Spożywając produkty bogate w ten składnik, minimalizujemy stres i oddalamy od siebie stany depresyjne. Ludzie cierpiący na bezsenność i stany lękowe nie powinni uciekać od produktów spożywczych bogatych w tiaminę. Miłośnicy napojów kofeinowych powinni uzupełniać ten składnik w postaci suplementów lub jeść więcej produktów bogatych w witaminę b1. Świetnie działa na pracę żołądka.
- Ryboflawina, czyli popularna witamina B2. Odpowiada za produkcję enzymów i spalanie cukrów. Odgrywa niepoślednią rolę przy produkcji czerwonych krwinek. Spożywając produkty bogate w ryboflawinę, poprawiamy wygląd włosów, skóry i cery.
- Niacyna, czyli witamina B3. Nie da się przecenić jej wpływu na odpowiednią pracę najważniejszego narządu w ludzkim organizmie, czyli mózgu. Wpływa na stan psychiczny człowieka. Usuwa rozdrażnienie, nerwowość, bóle głowy, nadkwasotę i przeciwdziała dekoncentracji.
- Kwas Pentatenowy, czyli witamina B5. Odpowiada za syntezę hormonów i uwalnianie energii z jedzonych pokarmów. Aplikując sobie tę witaminę, dbamy o zdrowe włosy i skórę. Rzecz istotna wpływa na polepszenie układu odpornościowego.
- Pirydoksyna, czyli witamina B6. Hamuje starzenie się organizmu. Postawmy na witaminę B6, a oddalimy od siebie ryzyko powstania kamieni nerkowych.
- Biotyna, czyli witamina B7. Odpowiada za idealny stan włosów, paznokci i cery. W sam raz dla kobiet, które lubią dbać o swój zdrowy i piękny wygląd. Co więcej, działa równie skutecznie co antyperspirant. Czemu? Przeciwdziała nadmiernej potliwości.
- Inozytol zwany również witaminą B8. Witamina szczęścia. Spożywając produkty bogate w inozytol, zwiększamy szanse na dobre samopoczucie, redukcję zmęczenia, lepszą koncentrację, pracę mózgu i świetny nastrój.
- Kwas foliowy zwany także witaminą B9. Rola kwasu foliowego w naszym organizmie jest ogromna. Bierze bowiem udział w produkcji erytrocytów.
- Kobalamina, czyli witamina B12. Ma wpływ na produkcję czerwonych krwinek i poprawne funkcjonowanie układów nerwowych i krwionośnych.
Jak obiadek to tylko zdrowy
Jak już wspomnieliśmy, a teraz do tego wracamy, najważniejszym nośnikiem witaminy B jest mięso i nabiał. To właśnie w tych produktach znajdziemy najwyższe procentowo stężenie witaminy b. Oczywiście znajdziemy je również w owocach i warzywach, z tą tylko różnicą, że pokłady witaminy b są w nich po prostu niższe. Lubisz dania mięsne? Przygotujcie dla domowników ziemniaki z wątróbką. Pychota sama w sobie, a przy okazji czyste zdrowie. Wątróbka zawiera spore pokłady witamin z grupy b. Wszyscy pamiętamy popularną w swym czasie kreskówkę o Papaju. Co on robił, aby zyskać siłę i energię? Otwierał puszkę ze szpinakiem i pochłaniał całą. Ta prosta bajka dla dzieci to czysta apoteoza zdrowego żywienia. Szpinak również jest świetnym nośnikiem witaminy b. Wstawcie jajka na śniadanie, a poranne bułki prosto z piekarni posmarujcie białym serem. Nabiał i jajka są naprawdę w ścisłej topce, jeśli chodzi o zawartość tej witaminy. Kolejnymi produktami bogatymi w witaminę optymizmu są drób, ryby i pieczywo pełnoziarniste. W ostatnim czasie modny stał się wegetarianizm i weganizm. Czytając ten akapit, zwolennicy żywienia bezmięsnego pewnie łapią się za głowę. Fakty są takie, a nie inne. Ten potrzebny składnik odżywczy znajduje się w mięsie, rybach i nabiale. Wspomniane grupy ludzi decydują się na warzywa i owoce. Cóż można byłoby im polecić. Przede wszystkim będzie to fasola, warzywa strączkowe i owsianka. W niewielkim stopniu również grzyby. Niestety, ale żeby uzupełnić niedobory witaminy B wegetarianie muszą skorzystać z suplementacji.