niedziela, 6 października

Dlaczego warto brać udział w szkoleniach gastronomicznych

Dlaczego warto brać udział w szkoleniach gastronomicznych: Stałe podnoszenie kwalifikacji jest niezbędne, aby wykonywać pracę jako szef kuchni, manager gastronomii, kelner czy barman. Szkolenia gastronomiczne poszerzają umiejętności na każdym stanowisku, zwiększają motywację do pracy. Dla kogo dedykowane są szkolenia gastronomiczne? Dla ludzi, którzy planują pracę w tej branży lub chcą rozwinąć swoje umiejętności. Zajęcia prowadzą wykwalifikowani trenerzy, którzy przekazują swoją wiedzą opartą na doświadczeniu w zarządzaniu lokalem gastronomicznym. Jeżeli ktoś zastanawia się czy warto wybrać się na szkolenie gastronomiczne, odpowiedź brzmi – tak, ale trzeba wybrać właściwy rodzaj szkolenia.

Dlaczego warto brać udział w szkoleniach gastronomicznych?

Gastronomia to rodzaj działalności gospodarczej takiej jak: bary, restauracje, puby. Aby pracować w tej branży, osiągać spore dochody i podnosić swoje kwalifikacje trzeba uczestniczyć w wybranych szkoleniach gastronomicznych. Takie szkolenia przeznaczone są dla właścicieli restauracji którzy chcą osiągać większe zyski i prawidłowo zarządzać lokalem, personelem oraz kosztami. Mogą z nich skorzystać także osoby, które dążą do zdobycia umiejętności niezbędnych do wykonywania zawodu managera gastronomicznego, szefa kuchni, kelnera, barmana.  

Które rodzaje szkoleń gastronomicznych które warto ukończyć:

  • Manager gastronomii – podczas szkolenia gastronomicznego poznaje się metody nowoczesnego zarządzania, dzięki czemu przyszły manager będzie wiedział, jak zdobyć przewagę nad konkurencją.
  • Szkolenie kelnerskie – pozwoli na zostanie mistrzem w obsłudze gości i sprzedaży, co wpłynie na większe napiwki.
  • Szkolenie dla szefa kuchni – umożliwia skuteczne zarządzanie personelem lokalu gastronomicznego, nauczy, jak uniknąć strat i zachować stałą kontrolę nad kosztami surowca.
  • Marketing w gastronomii – szkolenie spowoduje, że uzyskana wiedza pozwoli uczynić restaurację widoczną dla gości i uda się zbudować prawidłową strategię marketingową.
  • Szkolenie barmańskie – to nauka profesjonalnego łączenia alkoholi co przekłada się na zadowolenie gości z osiągniętego smaku.
  • Szkolenie kierownik sali – to zdobycie umiejętności podejmowania najważniejszych decyzji. Poznanie standaryzacji pracy w gastronomii, prowadzenie sprzedaży sugerowanej i skuteczne zapobieganie kradzieży.
  • Szkolenie skuteczna sprzedaż w twoim lokalu – prowadzi do osiągnięcia sukcesu poprzez efektywną sprzedaż. Uczestnicy szkolenia gastronomicznego zdobywają umiejętność zwiększenia zysku restauracji.

Co zyskuje uczestnik szkolenia gastronomicznego?

Każdy uczestnik szkolenia gastronomicznego:

Dlaczego warto brać udział w szkoleniach gastronomicznych
Dlaczego warto brać udział w szkoleniach gastronomicznych
  • Osiąga większe zyski ze sprzedaży dań, trunków i napojów.
  • Posiada większą kontrolę nad pracą personelu.
  • Zdobywa umiejętność prawidłowego zarządzania kosztami.
  • Potrafi zbudować dobrze zmotywowany i wykwalifikowany personel.
  • Posiada wiedzę na temat efektywnego wdrażania określonych procedur gastronomicznych.  

Szkolenia gastronomiczne przeznaczone są zarówno dla firm jak i osób prywatnych. Podzielone na specjalne moduły które skierowane są do managerów gastronomii oraz personelu.

Szkolenia gastronomiczne obejmują takie zagadnienia jak:

  • Zarządzanie restauracją i personelem.
  • Wpływanie na rozwój restauracji.
  • Wprowadzanie systemów motywacyjnych.
  • Stosowanie marketingu gastronomicznego.
  • Zarządzanie operacyjne lokalem gastronomicznym.
  • Obsługa gościa.
  • Sprzedaż.
  • Zasady savoir-vivre itd.

Odpowiedź na pytanie, dlaczego warto brać udział w szkoleniach gastronomicznych jest prosta, trzeba zdobywać nowe umiejętności, aby jak najefektywniej obsługiwać gości lokalu, prawidłowo zarządzać kosztami, surowcami. Gastronomia to dziedzina, która potrzebuje nieustannego doskonalenia i systematycznej pracy. Dobre rezultaty przynosi praktyka pod okiem ekspertów, którzy przekazują swoją wiedzę zawodową podczas szkolenia a ma to odzwierciedlenie w poprawie standardu restauracji, korzystnego zarządzania finansami i w jakość własnej pracy.

Szkolenia gastronomiczne to dobra metoda nie popadania w rutynę

Dzięki szkoleniom gastronomicznym szefowie kuchni nie wpadają w rutynę, dotyczy to również personelu odpowiedzialnego za obsługę gości na sali i menedżerów restauracji. Pracownicy obserwując poprawę standardu restauracji, to jak angażuje się menager lub właściciel, czują, że stanowią zgrany zespół. Dzięki szkoleniom gastronomicznym wszyscy zarabiają więcej, lokal zdobywa reputację, jest polecany w mediach społecznościowych. Fachowość zawsze była w cenie i to się nie zmienia. Duże znaczenie ma food cost czyli koszt produktów spożywczych, potrzebnych do wykonania dania, które jest serwowane w restauracji, jak też regularne inwentaryzacje i wartość surowców w magazynach. Szkolenia dają możliwość wdrożenia rozwiązań, które są optymalne finansowo.

Warto brać udział w szkoleniach gastronomicznych, jeżeli chce się osiągnąć w życiu więcej, uzyskać nowe umiejętności praktyczne co pozwala być ciągle lepszym. Posiadając wiedzę z zakresu prawa pracy i duże umiejętności praktyczne pracownik ma kartę przetargową w negocjacjach z właścicielem lokalu. Takie szkolenie jest niesłychanie potrzebne, gdy szef kuchni, manager, kelner czy barman chcą zmienić pracę i znaleźć zatrudnienie w dużym mieście i restauracji wyższej klasy. Ważne jest zdobywanie unikalnej wiedzy z nowinkami branżowymi, a takie dostępne są w czasie szkoleń gastronomicznych np.: triki i know-how. Ważne! Dostępne jest dofinansowania do szkoleń gastronomicznych z Bazy Usług Rozwojowych a mogą z niego skorzystać mikro, małe oraz średnie firmy i osoby prywatne w konkretnych województwach. Z dofinansowania Krajowego Funduszu Szkoleniowego mogą skorzystać wszelkiego rodzaju lokale gastronomiczne z całej Polski.